Pages

duminică, 4 martie 2012

Windows 8 Consumer Preview - primele impresii

Zillele trecute a fost lansat Windows 8 în versiunea Consumer Preview. Până atunci puteai testa Windows 8 Developer Preview. Consumer Preview a atras peste 1 milion de descărcări în primele 24 de ore de la disponibilitate. Am instalat softul pe un laptop dintr-o generație mai veche - HP Compaq 6710b.
Windows 8 Consumer Preview - primele impresii

Windows 8 Consumer Preview rulează în condiții optime pe orice computer care funcționează cu Windows 7. Laptopul meu are un procesor dual-core la 1.80 GHz, 1 GB RAM și placă video Intel X3100. Am pornit instalarea din Windows XP. În primul rând m-am trezit că rezoluția ecranului era blocată la minim și nu puteam să o setez la un 1280x800 pixeli, era undeva la 1024x768 pixeli - sper că nu mă înșel, este rezoluția standard minimă la W8. Problema era din driver. Am găsit driver pentru Intel X3100 pe Windows 7, l-am instalat și dinainte a da restart mi-a permis să setez o altă rezoluție pentru display.

A mai fost o problemă legată de Windows Audio. Pur și simplu nu îmi permitea să activez serviciul și să am sunet. Singura soluție a fost să dau un refresh al sistemului de operare care a dus și la ștergerea fișierelor din partiția în care W8 era poziționat.

Aspectul interfeței nu s-a schimbat prea mult față de W8 Developer Preview. Ecranul de start clasic este înlocuit de unul în stilul Windows Phone 7 - sistem de operare mobil al Microsoft dezvoltat pentru telefoane mobile. Acolo găsești o serie de shortcut-uri, informații reunite, aplicațiile instalate, etc. Așa numită Metro UI ajunsă la un nivel mai elaborat.

Din start trebuie să precizez că este optimizată pentru touch. Cred că o tabletă rulează nativ și n-am avut la îndemână o tabletă cu W7 ca să pun W8 Consumer Preview.Pornește mai repede decât Windows 7 și asta mă face să trag concluzia că ar consuma mai puține resurse hardware. Pentru a introduce parola și a înlătura ecranul de start, este necesar un gest de tip swipe de jos în sus pe care îl faci cu mouse-ul și dacă era o tabletă cu degetul. În procesul de instalare va cere și un cont sau mail de live sau hotmail pentru a putea instala aplicații. Tasta Windows face acum trecerea între modul Start și Desktop.

Când accesezi Desktop vei găsi interfața arhicunoscută din Windows 7/ Vista/ XP și navighezi printre fișierele instalate, faci browsing, instalezi jocuri, etc - ceea ce faci zi de zi pe un pc.
În ecranul de Start cu Metro UI găsești o serie de aplicații ce eram obișnuit cu ele pe o tabletă sau un smartphone. Tasta Windows are rol și de Back, luând locul lui Esc în multe cazuri. Presupun că o vom regăsi și pe deviceurile ce vor rula Windows 8, precum este acum pe telefoanele cu WP7.
  • Maps - un preview al aplicației. Am reușit în cele din urmă să o accesez. Bing Maps - serviciu dezvoltat de Microsoft și rival direct al Google Maps. ;
  • Xbox Live Games - versiune beta, jocuri pentru consola Xbox;
  • Store - magazin de aplicații pentru Windows 8 în stilul App Store, Android Market sau Windows Phone 7 Marketplace. Se lucrează intens. Am observat deja că sunt aduse update-uri pentru aplicațiile preinstalate. Am dat de 61 de aplicații. Cele mai interesante mi s-au părut: Cut the Rope, Vimeo, Wordpress.com, Evernote, Dailymotion.
  • Weather - widget arhicunoscut de pe telefoanele Android și nu numai;
  • SkyDrive - stocare în cloud cu 25 GB spațiu gratuit;
  • Camera - inutilă dacă nu ai webcam pe laptop sau Windows 8 pe o tabletă;
  • Finance - informații de la bursă stocate și afișate într-un mod intuitiv cu grafice și alte chestii de gen;
  • Reader - pentru fișierele de tip pdf sau xps;
  • People - hub unde poți centraliza conturile tale din social media: Twitter, Linkedin, Google, Exchange și altele;
  • Mail - un client de mail la care nu mai insiste cu informațiile pentru că majoritatea știți despre ce este vorba. Doar că acum este sub formă de aplicație ca pe telefoane mobile;
În partea dreaptă dați de un fel de bară cu funcțiile: Search, Share, Start, Devices și Settings. Ceva similar este și pe telefoane sau tablete, dar în general o tragi cu un gest swipe de sus în jos, aici este situată în lateral dreapta. Search execută funcția pe care eram obișnuiți să o accesăm prin Start în Windows 7, caută prin aplicațiile și serviciile preinstalate. Bing și Internet Explorer sunt preinstalate. Start te duce către hub-ul People.

Modul Desktop aduce aminte de Windows 7/ Vista și XP și va fi folosit intensiv de cei care nu sunt prea obișnuiți sau se familiarizează greu cu Metro UI. Au pus un nou Task Manager cu informații afișate aerisit, dar și într-un volum mai mare.

În partea stânga vei regăsi o modalitate de acces rapid către toate aplicațiile deschise anterior. Ceva similar a adus Android HoneyComb și Android 4.0. Implementarea este similară cu thumbnail din aplicația accesată și lăsată în stand-by.

Microsoft a tras tare și Windows 8 Consumer Preview mi se pare făcut mai mult pentru dispozitivele cu touch decât pentru cele clasice cu tastatură și mouse. Important este că oferă o experiență rapidă, fără lag și atenție vorbim de un beta, nu de varianta finală. Este important ca driverele din W7 merg pe W8, scapi de o durere de cap atunci când vrei să rulezi cea mai nouă variantă a Windows pe un desktop pc mai vechi.

Windows 8 este un pariu al Microsoft, dar păstrează în modul Desktop și modalitatea de lucru cu care majoritatea sunt obișnuiți. Noutatea este dată de ecranul de Start în stil Windows Phone cu setările aferente. Cred că vor puncta serios și pe piața tabletelor cu acest o.s. Îl puteți instala de aici.

Sursa: mobilissimo.ro

1 comentarii:

Robert spunea...

Mai este o problema la Windows 8 Consumer Preview, nu recunoastea dvd-writerul. Oricat ai vrea nu-l vede, asa il instalasem eu, fara sa am un dvd cu W7 si ma trezesc ca nu pot sa-l formatez. Asa ca a trebuit sa instalez W7 peste Windows8, dupa sa-l ard pe un dvd si gata, problema incheiata.
Sa speram totusi ca varianta finala din toamna sa functioneze mai bine.

Trimiteți un comentariu

 
Powered by High tech Blog™