Pages

miercuri, 6 martie 2013

Amenda pentru Microsoft

Comisia Europeană a amendat compania Microsoft cu suma de 561 milioane euro, pentru nerespectarea angajamentelor sale de a oferi utilizatorilor un ecran de alegere care să le permită să opteze cu ușurință pentru un alt browser decât Internet Explorer.

Conform angajamentelor asumate în 2009 în faţa Comisiei Europene, Microsoft ar fi trebuit să ofere utilizatorilor posibilitatea de a alege şi alte variante de browsere web –aceştia urmând să opteze pentru unul dintre cele mai utilizate 12 programe de navigare online. Acestea urmau să fie prezentate în cadrul unui ecran separat, în care utilizatorul îşi putea alege browser-ul preferat.
browser
În decizia de astăzi, Comisia constat că Microsoft nu a oferita această posibilitate de alegere unui număr de aproximativ 15 milioane utilizatori care au folosit Windows 7 Service Pack 1 în perioada mai 2011 - iulie 2012 . Cifra reprezintă un circa 10% din totalul clienţilor în discuţie. Microsoft a recunoscut că, în perioada specificată, ecranul de alegere nu a fost afişat.
Vicepreședintele Comisiei responsabil de politica în domeniul concurenței, Joaquín Almunia, a declarat că nerespectarea deciziilor antitrust şi angajamentelor obligatorii în cazurile de abuz de poziție dominantă reprezintă o încălcare foarte gravă, care trebuie să fie sancționată în mod corespunzător.
Noua amendă, care reprezintă aproximativ 1% din veniturile obţinute de Microsoft anul trecut, ridică la 2,24 miliarde de euro penalităţile plătite de companie în urma conflictelor cu autorităţile de reglementare din UE în ultimul deceniu. Suma include şi o amendă de 899 milioane de euro pentru nerespectarea unui ordin referitor la transferul de date rivalilor.
Aceasta este prima dată când Comisia a trebuit să amendeze o companie pentru non-conformitate cu un angajament asumat. La calcularea amenzii, Comisia a luat în considerare gravitatea și durata încălcării angajamentului. Ca o circumstanţă atenuantă, a fost semnalat faptul că Microsoft a cooperat cu Comisia și a furnizat informații care au ajutat la investigarea eficientă a problemei.

Sursa:chip.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Powered by High tech Blog™