Pages

luni, 14 noiembrie 2011

Clădire alimentată de acumulatori Li-Ion

Soluţiile alternative de obţinere a energiei electrice necesită şi spaţiu de stocare, sau mai bine spus un mediu adecvat de stocare. Totuşi un întreg etaj al Universităţii din California a fost dotat recent cu un sistem alternativ de furnizare a energiei electrice. Astfel pentru obţinerea acesteia au fost utilizate panouri fotovoltaice montate pe acoperişul clădirii. În schimb partea specială vine din soluţia aleasă pentru stocare, baterii litiu-ion ce pot furniza până la 1,1MWh.

fabricarea acumulatorilor

 Făcând o comparaţie, o baterie obişnuită AA poate înmagazina 1Wh de electricitate, iar capacitatea de stocare de 1,1MWh ne duce cu gândul la 1,1 milioane de baterii AA.
 
Motivul ce a stat la baza utilizării acestei soluţii este uşor de bănuit. Scoaterea clădirii din sistemul centralizat de distribuţie a energiei electrice.

Conducerea instituţiei speră ca în timp relativ scurt să realizeze amortizarea investiţiei ce s-a ridicat la aproximativ 2,5 milioane dolari.

În prezent utilizarea acumulatorilor Li-Ion nu reprezintă o soluţie viabilă pentru majoritatea utilizatorilor datorită costurilor ridicate de achiziţie. Totuşi în viitorul apropiat se speră că vom învăţa suficient din proiectele ce implementează aceste tehnologii pentru a fi aplicabile pe scară largă.

Sursa: chip.ro

3 comentarii:

Flaviius87 spunea...

Evoluam pe zi ce trece. Incepand cu anul 2000 evolutia nu a cunoscut niciodata un traseu mai ascendent.

Ionut Pantis spunea...

ai dreptate!!! cand stau sa ma gandesc ca in clasa a 6-7 nici nu stiam bine ce ii calculatorul, acuma unul de clasa 6-7 imediat ca il stie pe derost!!! Parerea mea e ca nu e un lucru rau! :) :D

Unknown spunea...

A evoluat foarte mult si va mai evolua...

Trimiteți un comentariu

 
Powered by High tech Blog™