Pages

luni, 17 octombrie 2011

SMS - intre disparitie si reinventare



Toti utilizatorii de telefonie mobila iubesc cu adevarat mesajele text - SMS-urile. Mai mult decat utilizatorii SMS-urile sunt adorate din motive mult mai pragmatice chiar de catre operatorii de servicii de telefonie mobila. Motivul? Castigurile ametitoare pe care franturile de text de doar 160 de caractere le aduc companiilor de telefonie mobila, fapt sustinut de acest studiu.

The Economist explica, intr-o analiza de exceptie, cum platesc utilizatorii ceva ce ar putea fi gratuit si de ce tin cu dintii operatorii de acest serviciu.

Costuri de retea aproape zero pentru SMS

In 2011, utilizatorii de telefonie mobila din toata lumea au trimis vreo cinci mii de miliarde de SMS-uri, arata un studiu de profil. Numai in SUA au fost trimise o mie de miliarde de sms-uri (in 2008), potrivit (CTIA). Cat le costa pe companii suportul pentru SMS-uri? Acest detaliu nu a fost facut public niciodata, de nicio companie din lume.

Potrivit estimarilor, aceleasi companii de telefonie mobila ar avea costuri marginale aproape de zero, dar profituri pe segment care urca la 5000%! Cum este posibil asa ceva?



Operatorii telecom si-au convins utilizatorii ca achizitionarea unui plan tarifar pentru SMS-uri (SMS-uri incluse in abonament) este cea mai rentabila solutie. Iar utilizatorii chiar au avut (si inca mai au) impresia ca au facut cea mai mare afacere a vietii lor. Cat va mai dura insa acesta situatie? Se pare ca nu prea mult.

Reinventarea mesajelor

Producatorii de telefoane mobile cunosc in mod cert practicile operatorilor. Iar la un moment dat, industria a facut ceea ce era inevitabil, a incercat sa reinventeze modul de comunicare prin SMS si partial a si reusit.

Asa au aparut doua servicii din ce in ce mai apreciate: Apple iMessages si BlackBerry Messenger. iMessages pare o aplicatie care a fost dezvoltata cu scopul de a "omori" batranul SMS. iMessages inlocuieste mesajele text obisnuite, controlate si speculate financiar de operatorii de telefonie mobila, cu un serviciul Apple. Iar asul din manaeca Apple este ca iMessages va fi gratuit.

Singurul impediment este ca iMessages functioneaza doar intre terminalele care ruleaza iOS.


SMS-ul - intre disparitie si reinventare
Operatorii raman fara "comoara"

Research In Motion (RIM) are o istorie mai veche in mesagerie proprie. Ati banuit, vorbim despre BlackBerry Messenger, care foloseste tehnologia si serverele proprietare al e BlackBerry (Canada) pentru a functiona si "ocoleste" pur si simplu SMS-ul supraevaluat al operatorilor de telefonie mobila.

In mod clar, noua tendinta care se manifesta in randul producatorilor de smartphone-uri seamana cu un cutit infipt in spatele operatorilor telecom, care se vad si in imposibilitatea de a controla fenomenul.

Companiile furnizoare de servicii telecom pot, eventual, doar sa vocifereze, sa protesteze, dar nu pot intreprinde nimic practic. In definitiv, noul tip de mesagerie care incepe sa se impuna pe piata nu va putea inlocui total SMS-ul operatorilor pentru ca, momentan, el functioneaza doar pe iPhone (sau pe BlackBerry).

Este insa un prim pas facut spre alternativa concreta si functionala la care unii utilizatori de telefonie mobila pot deja apela.

SMS-ul - intre disparitie si reinventare
Pe langa iMessages si Blacberry Messenger, sa nu uitam ca adeveratii impatimiti dupa comunicarea prin text au facut deja pasul catre functionalitati multimedia (gratuite) oferita de: Facebook, Twitter, Google+ si multe alte servicii similare. Iar urmatorul jucator care va intra in "gang"-ul care vrea sa "omoare" SMS-ul va fi Google cu al sau Android.

Sursa: hit.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Powered by High tech Blog™