Pages

miercuri, 28 septembrie 2011

Reţeaua ta WiFi prezintă siguranţă?

Acum că reţeaua ta WiFi este pusă la punct şi funcţionează corect, eşti sigur că nu o folosesc şi persoanele neautorizate? În cele ce urmează vă vom prezenta câteva motive pentru care ar trebui să urmăriţi cine vă accesează reţeaua wireless.

 Unul din efectele ce se remarcă cel mai repede este timpul mare de aşteptare pentru realizarea unei conexiuni sau transfer de date. De asemenea bănuiesc că nu doriţi să fiţi cel care plăteşte facturile în timp ce băieţii „inteligenţi” beneficiază de acces la internet gratuit. De asemenea dacă cineva are acces la o reţea atunci sunt şanse foarte mari să aibă acces şi la fişiere din calculatoarele conectate la acea reţea, fapt ce nu este de dorit.

Majoritatea dintre noi am luat măsuri pentru a preveni aceste fapte în momentul configurării reţelei. Unul din paşi este reprezentat de setarea unei parole pentru accesul în reţea.

Momentan dorim să vedem ce dispozitive sunt ataşate reţelei. Pentru a face acest lucru trebuie să accesăm pagina de configurare a router-ului. De obicei acest lucru se face prin intermediul unui browser introducând adresa router-ului care poate fi 192.168.1.1, 192.168.0.1 sau este specificată pe spatele router-ului. Dacă nu ştiţi care este adresa mai există o cale de a o afla, accesaţi Start -> Run/Search -> cmd unde tastaţi ipconfig şi vi se va afişa o listă în care scrie adresa de bază a router-ului, adică Default Gateway din grupul Local Area Connection. După ce aţi ajuns la pagina de pornire vi se va solicita un nume şi o parolă. Puteţi găsi aici o listă cu cele mai folosite parole, în funcţie de producători.

Majoritatea interfeţelor de administrare vă oferă acces la o secţiune ce indică dispozitivele conectate sau status-ul reţelei wireless. Din acest meniu, dacă folosiţi prototcolul DHCP atunci veţi putea vedea o listă cu IP-urile alocate dispozitivelor conectate plus o listă cu adresele MAC ale acestora. În funcţie de produsul deţinut puteţi avea informaţii suplimentare cum ar fi tipul conexiuni, cantitatea de date transferată, puterea semnalului recepţionat (în cazul reţelei wireless), etc. În acelaşi timp poate vă puneţi întrebarea, eu ce adresă MAC am? Din acelaşi cmd tastaţi comanda ipconfig /all şi veţi primi o listă detaliată a parametrilor de reţea din dispozitivul respectiv.

Acum, în ceea ce priveşte măsurile ce se pot lua pentru a securiza reţeaua, începem prin setarea unei parole folosind WPA2 sau WPA. Dacă meniul o permite, cunoscând adresele MAC ale dispozitivelor dumneavoastră, puteţi realiza în router o listă cu adresele MAC cărora li se permite accesul.
Pentru majoritatea utilizatorilor aceste măsuri preventive sunt suficiente pentru a garanta o reţea sigură. Dacă doriţi cu tot dinadinsul să căutaţi dispozitivul ce vă accesează reţeaua, este bine de ştiut că sunt programe ce vă ajută să faceţi acest lucru. De exemplu MoocherHunter este un program ce vă ajută să determinaţi poziţia echipamentelor ce generează trafic pe o reţea WiFi cu o precizie de până la 2 m. Dar găsirea acestora implică să instalaţi programul pe un laptop cu care „vă plimbaţi” în zona pe care o cercetaţi.

Sursa: chip.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Powered by High tech Blog™