Pages

vineri, 25 noiembrie 2011

Filtrarea traficului internet: violarea unui drept fundamental?

Prin 2007 Asociația Autorilor, Compozitorilor și Scriitorilor din Belgia (SABAM) a dat în judecată provider-ul Scarlet Extended pentru că cei ce îi foloseau serviciile foloseau rețelele peer-to-peer pentru filesharing. Bineînțeles că un judecător din Belgia a fost de acord cu procesul și chiar le-a dat câștig de cauză celor de la SABAM inițial.

monitoring 
Scarlet a făcut apel folosindu-se de legile europene legate de intimitate peste care a mai adus un argument puternic: monitorizarea permanentă și filtrarea traficului nu este o idee fezabilă din punct de vedere al performanței și mai ales financiar plus că violează dreptul la intimitate al utilizatorilor serviciilor sale.

Astăzi Curtea Europeană de Justiție s-a pronunțat în ceea ce privește apelul cu o sentință interpretabilă, ce lasă loc de multe manevre dacă legislațiile locale ale ficărui stat vor dori să facă asta. În principiu nimeni nu are voie să monitorizeze și să filtreze traficul internet pentru că acțiunea ar contraveni legilor de e-commerce (legate de protecția datelor private). Aici e o discuție mai detaliată pe marginea subiectului.

Numai că oricine își simte lezate drepturile de autor are posibilitatea să își apere proprietatea, inclusiv să deschidă proces împotriva celor ce intermediază (ISP-ul) procesul de file sharing prin rețelele peer-to-peer.
Mă așteptam de la Curtea Europeană de Justiție la mai mult curaj și la o tranșare mai directă și fără echivoc a posibilității de filtrare/monitorizare a traficului internet care în final va fi o problemă de libertate de exprimare. După câte văd s-au cam ferit să spună direct că nu e în regulă să se introducă limitări și au lăsat deschisă posibilitatea de interpretare. Parcă ar fi al noi, unde se dă o lege și la final se vine cu un DAR, care de fapt creează portițe de scăpare pentru cine are nevoie de așa ceva.

Mai multe detalii despre sentință se găsesc aici

Aștept păreri: Ce veți face în momentul în care nea Băse (sau cine o mai veni) se apucă să dea o lege prin care o să filtreze conexiunea la internet și ne va spune că nu mai avem nevoie să facem ce vrem. Fără file sharing, fără consum video on demand?

Mă gândesc că zvonurile care umblă vizavi de supărările operatorilor de telefonie legate de faptul că ei sunt doar o țeavă prin care care unii (Google) fac bani de pe urma conținutului digital să nu fie adevărate. Știți ce ar însemna asta? Că dacă vrei abonament de browsing, plătești un preț. Vrei și voice over IP (Skype) vei avea alt preț. Și dacă vrei și streaming  audio/video (YouTube de exemplu) o să plătești și mai mult.

Sursa: chip.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Powered by High tech Blog™