Pages

joi, 9 august 2012

Oracle vs. Google, un razboi cu "victime" printre bloggeri si jurnalisti


Procesul intentat de Oracle impotriva Google pentru incalcarea unor patente tehnologice a luat o turnura suprinzatoare: ambele companii trebuie sa dezvaluie numele jurnalistilor, bloggerilor si a altor comentatori pe care i-au platit pentru a le "lua partea", potrivit BBCNews.
Cele doua companii au fost avertizate la inceputul procesului de judecatori ca vor fi nevoite sa dezvaluie detalii financiare secrete, dar acum Oracle si Google sunt obligate sa publice numele tuturor bloggerilor si companiilor online care au primit plati sau recompense pentru a le sustine cauzele. Termenul limita este 17 august 2012.
Judecatorul american ce mediaza procesul cu jurati sustine ca analizele si articolele aparute in mediul online ar fi putut fi influentate de relatiile contractuale dintre cele doua companii si diversi jurnalisti online si bloggeri.
1. De ce se judeca Oracle si Google?
Procesul dintre cele doua companii a fost initiat de Oracle, iar compania cere daune de 1 miliard de dolari de la Google pentru incalcari ale patentelor sale prin sistemul de operare mobil Android.
Oracle sustine ca Google a folosit fara licenta elemente din limbajul de programare Java pentru dezvoltarea Android. Compania a preluat drepturile asupra Java odata cu achizitia Microsystems in 2009.
Daunele cerute de Oracle vizeaza modelul de business al Google, ce a folosit elemente din Java, dar apoi a oferit Android gratuit, impiedicand astfel Oracle sa licentieze platforma pe piata mobila.
2. Platile Oracle in mediul online
Pana acum a fost facut public un singur incident legat de un blogger ce are o relatie contractuala cu Oracle si a publicat articole pentru sustinerea companiei in procesul cu Google.
Florian Mueller, un consultant german in domeniul patentelor, a dezvaluit la doua zile dupa inceperea procesului in luna aprilie ca Oracle i-a devenit client pentru serviciile de consultanta. Inainte a incepe relatia contractuala, Mueller a sustinut hotarat timp de mai multe luni cauza Oracle pe blogul sau FOSSPatents.com, considerat influent in domeniul patentelor.
3. Platile Google in mediul online
In cazul Google, cele mai cunoscut caz ce vizeaza un aparent conflict de interese vizeaza Electronic Frontier Foundation, organizatie non-profit ce lupta pentru drepturile utilizatorilor in mediul online.
Dupa ce Google a fost obligat sa plateasca daune pentru incalcarea dreptului la intimitate in 2011, cauza sustinuta puternic de EFF, organizatia a primit un milion de dolari din partea gigantului IT.
EFF a mai primit ai alte donatii mai mici, voluntare, din partea Google, iar pe site-ul organizatiei EFF.org au fost publicate mai multe articole care iau partea Google in procesul intentat de Oracle.
4. Plati, recompense si consecinte
Cel mai delicat aspect al problemei este faptul ca judecatorul nu a definit in mod explicit ce inseamna "plati". Astfel, in lista declaratiei Google ar putea aparea nenumarati bloggeri si jurnalisti care au castigat venituri pe baza integrarii Google Ads pe site-ul propriu.
Dezvaluirea blogerilor platiti de Oracle si Google atrage atentia asupra diferentelor dintre comentatorii si analistii online si jurnalistii "adevarati" ce sunt supusi unui cod deontologic mai strict.
Evitarea conflictelor de interese evidente pare un pas inainte pentruintegritatea internetului, iar astfel de decizii indica apropierea de o normalitate ce va ajunge, mai devreme sau mai tarziu, si in mediul online din Romania, probabil prin intermediul legislatiei europene.
Sursa:Hit.ro



1 comentarii:

Latest Laptop spunea...

Google va ramane o mare companie mereu.

Trimiteți un comentariu

 
Powered by High tech Blog™