Pages

miercuri, 22 februarie 2012

„Wall Street Journal“: ONU ar negocia un tratat mult mai periculos decât ACTA

Dacă ACTA este o problemă, un tratat despre care se crede că-l negociază statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite începând de pe 27 februarie la Geneva ar putea fi o ameninţare mult mai mare, consideră Robert M. McDowell, comisar al Comisiei Federale de Comunicaţii în „Wall Street Journal".

Conform „Wall Street Journal", procesul diplomatic va începe să renegocieze regulile din 1988 asupra internetului, care la acel moment a liberalizat această piaţă. În acel an, 114 naţiuni s-au adunat în Australia care a liberalizat dramatic telecomunicaţiile internaţionale. Acest lucru a izolat internetul de reglementările economice şi tehnice obişnuite şi a devenit cea mai de succes poveste de dereglementare.

În 1995, la scurt timp după ce internetul a fost privatizat şi nu a mai fost doar apanajul unor institute şi ale unor state, 16 milioane de oameni îl foloseau la nivel global. În 2011, două miliarde de persoane au acces online, iar numărul creşte cu jumătate de milion anual. Această creştere explozivă ar fi influenţată şi de faptul că guvernele au stat departe de reglementare internetului.

Cu toate acestea, Rusia şi China, împreună cu 193 de state membre vor să renegocieze tratatul din 1988 şi să-şi extindă influenţa în zone nereglementate până acum, susţine McDowell. Conform acestuia, în decembrie la Dubai s-a citit o listă de propuneri care conţinea:

- Securitatea online şi intimitatea datelor trebuie să fie supuse controlului internaţional. 

- Companiile de telefonie străină vor avea voie să pună taxe internaţionale pe traficul de internet, poate la modul „per click", pentru a aduce profituri mari. 

- Stabilirea clară a tarifelor de roaming.

Multe ţări subdezvoltate sau în curs de dezvoltare sunt intrigate de aceste idei. Chiar dacă internetul este un mod de a educa populaţia, unele guverne se simt excluse din această ecuaţie.

Robert McDowell de la „Wall Street Journal" consideră că amendarea legislaţiei internaţionale a internetului ar împărţi lumea online în două, despărţite de un zid asemănător cu cel al Berlinului, deoarece unele ţări nu vor dori să accepte aceste reglementări.

Citeşte mai mult în articolul original în engleză

Sursa: adevarul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Powered by High tech Blog™