Pages

miercuri, 29 februarie 2012

Vezi ce inseamna revolutia Quantum Computing


Cercetatorii de la laboratoarele IBM au facut un anunt important: Quantum Computing este mai aproape ca niciodata. Performantele celor mai noi sisteme bazate pe qubiti se apropie de specificatiile minime pentru realizarea primului computer cuantic.

Saltul tehnologic va fi urias odata cu realizarea primului computer cuantic, iar repercusiunile tehnologie ar putea revolutiona stiinta, tehnologia, medicina si sistemele de securitate, scrie Engadget.

1) Ce este un qubit?

Tehnologia traditionala foloseste biti, unitati informatice care au doar doua stari: 0 sau 1, pornit sau oprit. Un qubit exista simultan in ambele stari si in toate cele intermediare, permitand astfel accesarea tuturor informatiilor stocate pe computer in acelasi timp. Un computer de 250 qubiti ar putea astfel stoca mai multe date decat toate particulele din Univers.


2) Ultimele descoperiri in quantum computing

Un qubit are aceleasi proprietati cuantice ca si un atom, astfel ca sistemele de computing cuantice sunt expuse oricarei interactiuni, de la caldura pana la radiatii, iar cel mai mare obstacol in realizarea unui computer cuantic este tocmai dificultatea in stabilizarea qubitilor.

Folosind avansul tehnologic obtinut prin efortul Universitatii Yale din SUA, specialistii IBM se apropie tot mai mult de realizarea unui qubit superconductor tridimensional stabil.



3) Experimente de laborator in mecanica cuantica

Folosind cele mai puternice congelatoare din lume, inginerii de la IBM au reusit sa creeze qubiti stabili pentru un timp de 100 microsecunde. Chiar daca aceasta durata pare infima, este foarte aproape de pragul in care stabilitatea pe termen lung va putea fi asigurata de sisteme autocorectoare. IBM a publicat doua lucrari stiintifice in care detaliaza avansurile tehnologice care sunt tot mai aproape de pragul in care computerele cuantice vor putea fi produse la scara larga.


4) Consecintele avansului tehnologic cuantic

Marimea este primul avantaj al quantum computing, rezultatele puterii de calcul uriase fiind stocate in unitati mult mai mici decat in prezent. Cea mai importanta repercusiune a avansului tehnologic este afectarea sistemele de securitate. Un computer bazat pe qubiti ar putea incerca in cateva secunde toate parolele posibile, gasind-o pe loc pe cea corecta pentru spargerea oricarui sistem de securitate.

Suntem in plina revolutie Quantum Computing (IBM)

5) Qubit 2D vs Qubit 3D

Cercetatorii IBM avanseaza in doua directii: lucreaza la un qubit bidimensional, model clasic teoretizat de multa vreme, dar si la un qubit 3D, care are o durata de stabilitate mai lunga. In timp ce qubit-ul 2D este stabil doar 10 microsecunde, cel 3D are o stabilitate de 100 milisecunde, foarte aproape de punctul in care poate fi stabilizat definitiv.

Suntem in plina revolutie Quantum Computing (IBM)

6) Cat de aproape este computerul cuantic?

Eforturile tehnologice s-au concentrat pana acum in directia imbunatatirii performantei unui computer bazat pe qubiti, insa integrarea acestei noi tehnologii in sistemele existente nu va fi un proces instant. Chiar daca avansurile tehnologice IBM in domeniul microcipurilor s-au imbunatatit de aproape 1000 ori din 2009 pana in prezent, integrarea tehnologiei va necesita eforturi din partea intregii comunitati stiintifice si a industriei tehnologice.

Suntem in plina revolutie Quantum Computing (IBM)

Sursa: hit.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Powered by High tech Blog™