Pages

joi, 13 octombrie 2011

Cel mai rapid supercalculator din lume va fi gata in 2013. Vezi pretul

Supercomputerul va putea realiza 20 milioane de miliarde de operatii pe secunda
 
Cel mai rapid supercalculator din lume va fi gata in 2013. Vezi pretul

Provocarea continua de a construi cel mai rapid supercalculator din lume face un nou pas prin anuntul companiei americane Cray de a realiza un sistem cu o putere incredibila de 20 petaflops. Compania a castigat licitatia organizata de Departamentului de Energie din Statele Unite pentru a construi supersistemul pentru suma de 97 milioane dolari.

Titan va fi denumirea noului supersistem ce va fi finalizat in anul 2013 si va fi un upgrade al celui actual intitulat Jaguar, cel mai performant in acest moment, cu o viteza de 2,33 petaflops. Titan va fi realizat cu ajutorul procesoarelor si a unitatilor de procesare grafica.

In prezent, fiecare nod din cadrul sistemului Jaguar are cate doua procesoare AMD Opteron. Noul sistem Titan va inlocui unul dintre cele doua procesoare AMD cu un procesor grafic Nvidia.

Sumit Gupta, unul dintr managerii companiei Nvidia, a declarat ca Titan va avea peste 18.000 de unitati de procesare grafica, iar noul sistem va fi pasul intermediar de realizare a unui sistem si mai performant de 100 petaflops.

IBM lucreaza la un sitem similar de 20 de petaflops ce va fi gata in cursul anului viitor. In prezent cel mai performant supercalculator este in Japonia si are o putere de procesare de 8 petaflops.

Sursa: computerworld.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Powered by High tech Blog™