Materialul minune ne va aduce calculatoare mai
rapide, telefoane mai intuitive, dar si imbunatatiri in domeniul
biologiei si ingineriei aeronautice
In prezent, grafenul este obtinut la temperaturi foarte ridicate de 1000°C, folosind depunerea chimica de vapori, sistem complex si cu un randament relativ scazut. Cercetatorii de la Universitatea Northern din Illinois au gasit insa o metoda mai usoara, mai rapida si mai ecologica: arderea magneziului in gheata carbonica.
Cipuri mai rapide
O a doua descoperire priveste o posibila aplicare a grafenului. Datorita proprietatillor sale conductive, producatorii de cipuri lucreaza la crearea procesoarelor bazate pe grafen. IBM a creat inca de anul trecut un tranzistor de baza din grafen, iar in aceasta luna, compania a anuntat ca cercetarile au avansat, reusind sa-l integreze intr-un circuit cunoscut ca mixer de frecvente de banda larga, o componenta de baza a televizoarelor, telefoanelor mobile si radiourilor.
IBM considera cercetarea sa in domeniu ca fiind un prim pas important in viitorul dispozitivelor wireless. Rezultatele sunt impresionante. Echipa explica faptul ca circuitul poate opera la frecvente inalte de pana la 10 GHz (10 miliarde de cilcuri pe secunda) si la o temperature de pana la 127°C.
O mare supriza
Rezultatele cercetarilor IBM i-au suprins pe multi, chiar si pe cei doi care l-au descoperit: profesorul olandez Andre Geim si colaboratorul sau Konstantin Novoselov, ambii de origine rusa. Dr. Novoselov spune ca circuitul integrat este un pas logic catre aplicatiile grafenului in viata de zi cu zi, insa a fost o mare supriza ca cineva a reusit sa o faca atat de repede. O serie de prototipuri bazate pe grafen au fost dezoltate peste tot in lume si se pare ca posibilitatile sunt aproape nesfarsite.
Samsung promite primul telefon care "simte"
Mogulii electronicelor prospecteaza capacitatile grafenului, ravnind la componente electronice mai mici, mai rapide, stabile din punct de vedere termic si mai puternice. Coreeni de la Samsung au investit foarte mult in cercetarile cu grafen, iar finlandezii de la Nokia si-au anuntat intentia de a forma o echipa pentru studierea oportunitatilor aduse de grafen, echipa din care vor face parte si cei doi care l-au descoperit. Samsung promite insa sa fie prima companie care va scoate pe piata un telefon mobil cu ecran din grafen.
Profesorul Andrea Ferrari de la Unversitatea din Cambridge ne explica ca un astfel de telefon va fi capabil sa simta daca il atingi, va intui mediul inconjurator si nu va trebui sa apesi pe un buton pentru a-l porni sau opri, deoarece va recunoaste automat daca il folosesti sau nu. In plus, in afara de GPS, in materialele folosite va putea fi integrat un sensor de monitorizare a batailor inimii.
Grafenul s-a dovedit a fi un succes si pentru biologi, materialul fiind candidatul ideal pentru microscopia electronica de transmisie (grafenul este cel mai transparent, puternic si conductiv material de pe Pamant).
Grafenul ar putea de asemenea sa ajute in comunicarea avioanelor cu pilotii. Oamenii de stiinta explica ca proprietatile electrice ale grafenului se schimba in functie de tensiunea la care este supus (cand sunt vanturi puternice de exemplu). Astfel, carcasa va putea simti daca avionul este supus unui stres si va oferi informatii direct in carlinga, fara sa mai fie nevoie de senzori aditionali.
Sursa: www.yoda.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu